Και επειδή η ημέρα επιβάλλει φουρνίσματα,
σας θυμίζουμε τη «μυστική» συνταγή που
είχε αποκαλύψει το 2017 η Δέσποινα Βανδή.
Δείτε τη συνταγή της Δέσποινας Βανδή για τσουρέκια
Υλικά
- 6 αυγά
- 180 γρ. μαγιά
- 2 1/2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 φλ. χλιαρό νερό
- 300γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
- 750 ζάχαρη
- 600 γρ. γάλα
- 1 φακελάκι μαχλέπι
- 1 φακελάκι κακουλε
- 5-6 κομματάκια μαστίχας
- 1/2 κγ αλάτι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε
το προζύμι. Νερο μαγιά και 1/2 κιλό αλεύρι!
Να θυμάστε ότι το σημαντικότερο στο να
φτιάξετε τσουρέκια είναι πως όλα τα
υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία
δωματίου. Τα του ψυγείου να μην είναι
παγωμένα και τα ζεστά να μην είναι καυτά.
Όση ώρα κάνει το προζύμι να φουσκώσει
εγώ παράλληλα κάνω τα παρακάτω.
Λιώνω
του βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το
βάζω στην άκρη. Στη συνέχεια ζεσταίνω
το γάλα και ρίχνω μέσα τη ζάχαρη και
ανακατεύω. Τα αυγά θα τα ρίξω χτυπημένα
μέσα στο υγρό αυτό μείγμα αφού έχει
γίνει χλιαρό. Έτσι έχω άλλο ένα κατσαρολάκι
με το μείγμα γάλα-ζάχαρη-αυγά έτοιμο
και το βάζω κι αυτό στην άκρη. Ρίχνω
περιμετρικά στη λεκάνη το αλεύρι
αφήνοντας μια τρύπα στη μέση. Πάνω στο
αλεύρι ρίχνω το αλάτι, το ξύσμα, το
μαχλέπι, το κακουλέ και τη μαστίχα την
οποία πρέπει να την κάνετε σκόνη είτε
με γουδί και γουδοχέρι είτε στο multi όπου
θα τη χτυπήσετε με λίγη ζάχαρη.
Ανακατεύετε τα υλικά με το αλεύρι. Όταν το προζύμι είναι έτοιμο ρίχνετε το μείγμα γάλα -ζάχαρη -αυγά και προσπαθείτε ζουλώντας το. Στη συνέχεια το ρίχνετε όλο αυτό στη μέση της λεκάνης και ζυμώνετε!Τα χέρια κολλάνε και μπορεί να νομίζετε ότι αποτύχατε! Τότε ρίχνετε λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο στα χέρια σας και συνεχίζετε την προσπάθεια! Θα δείτε στο τέλος πόσο ωραίο γίνεται. Σκεπάζετε με βρεγμένες πετσέτες και τυλίγετε με μια κουβέρτα τη λεκάνη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος. Το αφήνετε τουλάχιστον για 1 ώρα! Στη συνέχεια σε έναν πάγκο πλάθετε τα τσουρέκια σας-μην αλευρώσετε τον πάγκο. Τα βάζετε στο ταψί με λαδόκολλα από κάτω, τα αλείφετε με αυγό και τα ψήνετε για 25' -έχετε προθερμάνει το φούρνο εννοείται- στους 175 βαθμούς.